انقلاب صنعتی چهارم

زمانی که قصد داریم یک رشته تحصیلی رو انتخاب کنیم یا وارد شغل به خصوصی بشیم چه پارامترهایی تعیین کننده هستن؟ اینکه اون رشته چقدر پولسازه؟ چقدر شما رو جذب می کنه؟ یا جایگاه اجتماعیش در چه وضعیتیه؟ برای بعضی افراد هم اسم رشته خیلی مهمه و در ایده آل ترین حالت، فرد با هدف خدمت به جامعه و اطرافیانش وارد حوزه ای به خصوص میشه.

وقتی که من تصمیم گرفتم در مسیر بیوتکنولوژی قدم بردارم، دو تا عامل تاثیر اصلی رو در انتخابم داشتن. اول جذابیت رشته و دوم اهمیت و جایگاهی که این رشته در آینده نزدیک به دست خواهد آورد. این دو عامل چنان تاثیری در من گذاشته بودن که بین تمام هم کلاسی های دوران کارشناسیم، تنها کسی بودم که از روز اول دانشگاه هدفش قبولی در ارشد بیوتکنولوژی بود. البته اون زمان بیوتکنولوژی جایگاه امروزش رو نداشت و این انتخاب برای من ریسک بسیار بزرگی بود. اما ته دلم مطمئن بودم که آینده مثل حال نیست و بشر مدام در حال پیشرفت و استفاده از تکنولوژی های نوین هست. برای ما داخل ایران هماهنگ شدن با سرعت پیشرفت دنیا ممکنه یکم سخت و با تاخیر باشه، اما بالاخره اتفاق میوفته و همونطور که پیش بینی کرده بودم،‌ چنین روزی فرا رسید.

انقلاب صنعتی چهارم

با این مقدمه میخوام در مورد کتاب شکل دهی آینده انقلاب صنعتی چهارم و تاثیر حوزه های مختلف در این انقلاب صحبت کنم. به نظرم این کتاب انتخاب خوبی برای اولین معرفی کتاب این وبسایت هست. جامعه ما از سه انقلاب صنعتی قبل تا حد زیادی جا مونده و فرصت های رشد در نقاط عطف تاریخ رو از دست دادیم. ولی نسل ما و دانشجویان رشته های مختلف، با هوشمندی و انتخاب های صحیح در سنین پایین تر می تونن جایگاه خودشون رو در انقلاب صنعتی چهارم تثبیت کنن.

کتاب کتاب شکل دهی آینده انقلاب صنعتی چهارم نوشته کلاس شواب بنیان گذار و رئیس اجرایی مجمع جهانی اقتصاد، یکی از مهم ترین کتب حال حاضر برای تمام افرادی هست که در حوزه های مختلف علمی (مخصوصا علوم نوین)،‌ مشغول به کار هستن. در ایران این کتاب توسط انتشارات آریاناقلم منتشر شده که به عقیده من یکی از بهترین ناشران حال حاضر کشور هست.

چرا خوندن این کتاب برای همه ضروریه؟

گسترش تکنولوژی و ظهور حوزه های مختلف مثل هوش مصنوعی، دستکاری ژنتیکی، اینترنت اشیاء و بسیاری موارد دیگه دارن سبک جدیدی از زندگی رو برای انسان ها طراحی می کنن. اگه دقت کرده باشین، این اواخر پدیده های هیجان انگیزی که تا مدت ها موضوع فیلم های علمی تخیلی بودن به واقعیت نزدیکتر شدن. از زندگی روی مریخ گرفته تا سفرهای فضایی، خلق متاورس و کلی اتفاقات دیگه. ظهور ویروس کرونای جدید و تلاقی تکنولوژی و بیولوژی نشون داد که برای نجات انسان ها و تمدید بقا، نیاز به یکپارچه سازی داریم. علوم و تکنولوژی های مختلف نیاز به هم گرایی و حرکت به سمت اهداف مشترک دارن و صنایع تک بعدی و کلاسیک شانس رقابت کمی خواهند داشت.

حرکت رو به جلو بدون استراتژی ممکن نیست (مبحثی که در آینده بیشتر از اون می نویسم) و نکته مهم اینه که طراحی و پیاده سازی یک استراتژی قوی، نیازمند مطالعه و کسب آگاهی در مورد موضوع مورد هدف هست. تک تک کارها و اقدامات ما نیازمند استراتژی هستن. مخصوصا تصمیم گیری برای آینده و قدم برداشتن در جهت خلق یک هویت شغلی یا کسب و کار شخصی. صرفا با داده های فعلی و بررسی گذشته رشته های دانشگاهی و حوزه های موفق تجاری نمی تونیم برای آینده مون تصمیم گیری کنیم. پیش بینی های دقیق و رصد کردن مسیر دنیا عوامل مهمی هستن که نباید از اون ها غافل شد. چرا که اگر همین امروز وارد یک کسب و کار بشیم،‌ در بهترین حالت ۳ تا ۵ سال آینده نقطه عطف و رشد خوبی رو تجربه خواهیم کرد. در ۱۰ سال دیگه که تمام معادلات دنیا تغییر کردن چطور؟ آیا شغل و بیزینس ما می تونه ضامن موفقیتمون باشه؟ مشاغل زیادی در برهه های مختلف تاریخ انقضاشون به پایان میرسه و اینجا عدم پذیرش تکنولوژی و عدم توجه کافی به تغییرات دنیا فرصتی برای جبران به ما نخواهد داد.

۱۲ فناوری اثرگذار

در کتاب شکل دهی آینده انقلاب صنعتی چهارم ۱۲ فناوری با نقش اثر گذار در انقلاب صنعتی چهارم مورد بررسی قرار گرفتن. توجه به اون ها برای طراحی استراتژی های شغلی بلند مدت می تونه بسیار مفید باشه. این ۱۲ فناوری با توجه به فهرست کتاب شامل موارد زیر هستن:

  1. فناوری های رایانشی جدید
  2. زنجیره بلوکی و فناوری های دفتر کل توزیع شده
  3. اینترنت اشیا
  4. هوش مصنوعی و رباتیک
  5. مواد پیشرفته
  6. تولید افزوده و چاپ چند بعدی
  7. زیست فناوری ها
  8. عصب فناوری ها
  9. واقعیت های مجازی و افزوده
  10. استحصال، ذخیره سازی و انتقال انرژی
  11. مهندسی اقلیم
  12. فضافناوری ها

برای من که در حوزه بیوتکنولوژی فعالیت می کنم مورد ۷ این لیست بسیار جذابیت داره. دروغ چرا! اولش به خاطر همین مورد ترغیب به خرید کتاب شدم. ولی با دیدن فناوری های دیگه در این لیست، نکته ای که توجه م رو جلب کرد و قبل تر هم در این مقاله بهش اشاره کردم، هم جهت شدن حوزه های مختلف باهم هست. امروز شاهد ارتباط تنگاتنگی بین فناوری های نوین هستیم و نگاه کردن موردی به هریک از این فناوری ها یک اشتباه بزرگ هست. باید هرچه بیشتر در مسیر خلق ارتباطات بین فناوری های نوین قدم برداریم تا معنای واقعی بازدهی حداکثری برامون ملموس بشه. این کتاب با متن بسیار جذابش می تونه ایده های متعددی رو برای ترسیم مسیر پیش رو در اختیار شما قرار بده و خوندنش رو به همه توصیه می کنم. راستی من قبلا در مورد ارتباط بین هوش مصنوعی و بیوتکنولوژی یک پادکست در دایاپلاسم منتشر کردم که می تونید از طریق این لینک در Castbox اون رو بشنوید.

به امید آینده ای بهتر برای کشورمون در انقلاب صنعتی چهارم.

چقدر این نوشته برات مفید بود؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید

میانگین رتبه 5 / 5. تعداد رای: 1

هنوز امتیازی ثبت نشده، اولین نفر باشید.

2 پاسخ

  1. عجب کتاب خوبی و چه دیدگاه جالبی، ممنون که کتاب رو معرفی کردین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *