۱۴ نرم افزار کاربردی و سایت برای دانشجویان

نقش نرم افزارها و وبسایت های مختلف در زندگی همه ما مثل ضرورت پخت و پز به واسطه اجاق گاز، نگهداری مواد غذایی در یخچال و بسیاری مثال های دیگه است. اگر امروز از نرم افزارهای مختلف و دنیای دیجیتال دوری کنیم، مثل پخت و پز روی آتش هیزمی، به جای اجاق گاز داخل آشپزخونه هست. احتمالا مزه غذا روی آتش در چند وعده ابتدایی، خیلی برامون جذابیت داشته باشه، اما زندگی در چنین شرایطی برای بلند مدت می تونه طاقت فرسا باشه و از اون مهم تر،‌ آسیبی که به محیط زیست به واسطه سوزاندن حجم زیادی چوب خواهیم زد هم مورد بحثه. یا فرض کنین به جای ماشین و هواپیما، یک مسیر طولانی رو با پای پیاده یا اسب طی کنین. زندگی ما به طرز شگفت انگیزی با نرم افزارها گره خورده و چه بخوایم چه نخوایم، برای بودن در دنیای مدرن مجبور به یادگیری و استفاده از حداقل چند نرم افزار کاربردی هستیم، وگرنه دنیا ما رو گوشه نشین خواهد کرد. طبیعتا هرچه یادگیری ما مستمر و ادامه دارتر باشه و با ابزارهای مختلفی آشنا بشیم، زندگی هم برای ما شیرین تر خواهد بود.

دوران دانش آموزی و بعد از اون دانشجویی، دوران بسیار حساس و مهمی برای یادگیری نرم افزارهای مختلف هست. طبیعتا اهمیت این موضوع در دوران دانشجویی خیلی بیشتر خودش رو نشون میده و دانشجویان در هر رشته ای باید دنیای نرم افزاری مورد نیازشون رو شناسایی و به سمت یادگیری اون ها قدم بردارن. در این مقاله ابتدا یک سری نرم افزار که همه افراد در تمامی رشته می تونن ازشون استفاده کنن رو معرفی خواهم کرد. در ادامه پیرامون تعدادی نرم افزار کاربردی و وبسایت تخصصی تر برای دوستانی که در حوزه های علوم زیستی و پزشکی فعالن صحبت خواهیم کرد.

چند نرم افزار کاربردی مخصوص همه

نرم افزارهای این بخش مخصوص رشته خاصی نبوده و خوبه که تمامی افراد به سمت یادگیری اون ها حرکت کنن. حتی افرادی که دانشجو نیستن و وارد فضای کاری شدن هم می تونن از این لیست استفاده کنن.

Microsoft Word

مهم ترین نرم افزاری که هر فرد در زندگیش باید بدونه Microsoft Word هست که در مجموعه Office ارائه شده. سالیان سال این نرم افزار برای تایپ و نوشتن مورد استفاده قرار گرفته و همچنان در صدر لیست قرار داره. برخلاف باور عمومی، یادگیری تمام و کمال Microsoft Word مدت زمان قابل توجهی رو نیاز داره و ابدا این نرم افزار، یک نرم افزار ساده نیست. اکثریت جامعه حداکثر استفاده ای که از این نرم افزار می کنن محدود به تایپ، انتخاب فونت و چند کار ساده دیگه هست، در حالی که قابلیت های این نرم افزار فراتر از حد تصور فعلی اکثریت هست. توصیه می کنم برای ارتقا کیفیت مستندات دیجیتال تون، به یادگیری بخش های دیگه اون هم بپردازین و از کیفیتِ جذابِ نتیجه ای که به دنبالش حاصل میشه، لذت ببرین.

Microsoft PowerPoint

اگر نیاز به آماده سازی اسلاید برای یک ارائه شفاهی دارین،‌ بدون شک Microsoft PowerPoint یکی از انتخاب ها خواهد بود. این نرم افزار کاربردی هم در مجوعه Office ارائه شده و به شما یک فضای کاری بسیار منحصر به فرد برای ساخت یک ابزار کمک آموزشی (یا کمک ارائه ای) رو می ده. باید توجه داشته باشید که Microsoft PowerPoint انقدر قدرتمند شده که باهاش می تونین حتی انیمیشن هم بسازین و صرفا به ساخت چند اسلاید ساده محدود نمیشه. اما نکته مهم حین استفاده حداکثری از این نرم افزار این هست که کیفیت نهایی تا حد زیادی به ذوق هنری و گرافیکی شما وابسته است. بنابراین، برای ارتقا کیفیت ارائه به واسطه اسلاید، حتما روی جنبه های گرافیکی و یادگیری قوانین اون ها هم وقت کافی رو صرف کنین.

Microsoft Excel

یکی از ابزارهای بسیار مهم مجموعه Office نرم افزار Microsoft Excel هست. این نرم افزار کاربردی بیشتر در حوزه های مرتبط با حسابداری مورد استفاده قرار گرفته، اما دانشجویان مختلف می تونن برای ذخیره سازی داده ها و پردازش اون ها، از Microsoft Excel استفاده کنن. این برنامه انقدر گسترده و قدرتمند هست که تسلط کامل بر اون شاید چندین سال زمان ببره. اما واقعا ارزشش رو داره و شما به کمک Microsoft Excel و کمی خلاقیت می تونین حتی کارهایی فراتر از صرفا پردازش داده رو انجام بدین. یک نمونه جذاب این کارها ساخت داشبوردهای مختلف هست که به کمک اون می تونین با داده هاتون داستان پردازی کنین. اگر بخوام در مورد داشبورد بگم، در حقیقت فضایی هست که از اون برای نمایش بصری داده ها استفاده می شه و به کمک اون می تونین تجزیه و تحلیل هایی رو در کوتاه ترین زمان ممکن انجام بدین. مثل تصویری که در ادامه مشاهده می کنید:

 

 نرم افزار کاربردی - مهرداد عامری

 

 

Microsoft OneNote

این ابزار، یکی از ابزارهای مجموعه Office هست که نسبت به بقیه کمتر دیده شده اما به عقیده من یکی از مهم ترین و جذاب ترین نرم افزارهای این مجموعه است. شما به کمک Microsoft OneNote می تونین در سریع ترین زمان ممکن نت برداری کنین. دفترچه یادداشت هایی رو ایجاد کنین و خیلی سریع در حین کلاس درس، یا حین مطالعه اقدام به نت برداری کنین. حتی نت های شما قابلیت ذخیره شدن به صورت مستقیم در فضای ابری رو دارن و می تونین برای مرور اون ها از هر سیستم دیگری استفاده کنین. از قابلیت های این نرم افزار کاربردی میشه به قابلیت اسکرین شات گرفتن از صفحات مورد نظرتون اشاره کرد. یا می تونین متون انگلیسی رو  از حالت عکس به نوشته تبدیل کنید که قابلیت بسیار مهمی برای صرفه جویی در وقت هست. این نرم افزار بی نظیر کاربردهای متعددی داره که توصیه می کنم حداکثر استفاده رو ازش ببرین.

Adobe Illustrator

از مجموعه Office که رد بشیم، اولین نرم افزار کاربردی مهمی که لازم هست بهش اشاره بشه، Adobe Illustrator هست. این نرم افزار برای طراحی دیجیتال مورد استفاده قرار می گیره. شما به کمک اون می تونین Object ها و تصاویر مختلفی رو با خلاقیت خودتون رسم کنید. کاربرد مهمش در طراحی تصاویر شخصی سازی شده برای ارائه های علمی و همچنین طراحی تصاویر برای مقالات علمی هست. البته خیلی ها به جای Adobe Illustrator از Adobe Photoshop استفاده می کنن. اما سلیقه و ترجیح من برای کاربردی که اشاره کردم، استفاده از Illustrator هست.

Trello

باید توجه کنیم که کاربرد نرم افزارها برای ما منتهی به تایپ و رسم تصویر و مواردی از این قبیل نمیشه. نرم افزارهای می تونن کیفیت زندگی ما رو هم تغییر بدن. کارهای ما رو منظم تر کنن و بهمون کمک بشه تا از وقتی که داریم حداکثر استفاده رو ببریم. شما با کمک Trello می تونین کارهای مختلف شخصی و گروهی تون رو مدیریت کنین. Task ها و وظایفی رو تعیین کنین و برای هرکدوم یادداشتی رو قرار بدین. در مدیریت پروژه های مختلف این نرم افزار یکی از بهترین هاست. این نرم افزار هم از طریق وبسایت و هم اپلیکیشن موبایل قابل دسترس هست.

ClickUp

این ابزار هم مانند Trello در مدیریت پروژه ها و کارهای مختلف مورد استفاده قرار می گیره. به نظر من امکانات بیشتر ClickUp اون رو نسبت به Trello جذاب تر می کنه اما خیلی ها شاید ترجیح شون به یک ابزار و محیط ساده باشه. بنابراین، اگر دنبال ویژگی های جذاب تر برای مدیریت کارها و پروژه هاتون هستین، حتما ClickUp رو بررسی کنین. این نرم افزار هم مثل Trello از طریق وبسایت و هم اپلیکیشن موبایل قابل دسترس هست.

Google Calendar

من علاقه بسیار زیادی به Google Calendar دارم و به کررات در جاهای مختلف ازش استفاده می کنم. شما به کمک این نرم افزار علاوه بر اینکه کارهای مختلف تون رو در روزهای مختلف سال می تونین یادداشت و مدیریت کنین، قادر به طراحی Event های مختلف، مثل برگزاری وبینار هم هستین. البته که ابزار برگزارکننده وبینار Google Meet هست و شما بعد از اینکه Event رو ایجاد کردین می تونین لینک اتاق وبینار رو به Google Calendar متصل و شرکت کنندگان رو هم به لیست اعضا اضافه کنین. در روز برگزاری، برای همه افراد نوتیفیکیشنی ارسال خواهد شد و از طریق لینک موجود در پیام، میتونن به کلاس اضافه بشن.

چند نرم افزار کاربردی اختصاصی علوم زیستی و پزشکی

با توجه به اینکه مخاطب اصلی این وبسایت فعالین حوزه های علوم زیستی و پزشکی هستن، جا داره اینجا تعدادی نرم افزار کاربردی و وبسایت که مورد نیاز این اجتماع هست رو معرفی کنم. باید توجه داشته باشین بعضی از این وبسایت ها که ماهیت بیوانفورماتیکی دارند رو میشه صرفا با هدف کسب اطلاعات بیشتر پیرامون برخی مولکول ها مثل پروتئین های مختلف هم استفاده کرد. بنابراین، این ما هستیم که تعیین می کنیم یک ابزار رو با چه هدفی مورد استفاده قرار بدیم و به عقیده من محدود کردن نرم افزار به یک کار به خصوص کار درستی نیست.

NCBI

مهم ترین و مهم ترین وبسایتی که همه افراد فعال در علوم زیستی و پزشکی باید ازش استفاده کنن، NCBI هست. این وبسایت درگاهی به ابزارها و وبسایت های متعدد هست و شما می تونین صرفا با کمک اون،‌ پروژه های بیوانفورماتیکی که منجر به مقاله میشن رو کار کنین. هم اطلاعات تئوری بسیار جذابی در ابزارهای این وبسایت وجود داره و هم نرم افزارهای آنلاین بیوانفورماتیکی مختلفی مثل BLAST شما رو قادر به انجام کارهای مختلف می کنن. بنابراین، تا فرصت هست شروع به یادگیری این وبسایت کنین. در دوره بیوانفورماتیک مقدماتی من ابزارهای پرکاربرد NCBI رو آموزش دادم. اگر به کارهای بیوانفورماتیکی علاقه دارین این دوره یک شروع مناسب هست.

UniProt

ابزار دومی که شاید به خاطر کاربردهای بیوانفورماتیکیش محبوب باشه UniProt هست. این وبسایت، دیتابیسی از اطلاعات پروتئین های مختلف در موجودات مختلف هست. کافیه اسم پروتئین مدنظرتون رو در این وبسایت سرچ کنین و با ورود به پروفایل اختصاصی اون، هر آن چیزی که باید در مورد اون پروتئین بدونین در اختیارتون گذاشته بشه. اطلاعاتی از قبیل ساختار سه بعدی پروتئین، توالی اون، دومین های مختلف و بسیاری موارد دیگه. این ابزار هم در در دوره بیوانفورماتیک مقدماتی تحت پوشش قرار گرفته. علاوه بر کاربرد بیوانفورماتیکی این وبسایت، شما می تونین از اون برای فهم بهتر پروتئین مورد مطالعه تون هم استفاده کنین.

Human Protein Atlas

یک وبسایت فوق العاده جذاب برای دریافت اطلاعات مختلف پروتئینی Human Protein Atlas هست. طبقه بندی جذاب اطلاعات در این وبسایت شما رو به درک بسیار خوبی پیرامون پروتئین مورد نظرتون می رسونه. اینکه توی چه بافتی بیشتر وجود داره، در بروز چه بیماری هایی نقش داره و کلی اطلاعات جذاب دیگه. حتما قبل از خوندن حجم زیادی مقاله برای فهمیدن نقش پروتئین مورد مطالعه تون یه سری به این وبسایت بزنین.

Reactome

یک وبسایت Interactive بسیار جذاب برای بررسی مسیرهای مختلف متابولیکی. اگر دوست دارید ریز جزئیات مسیرهای مختلف بیوشیمیایی رو بدونین و جایگاه شون رو بهتر درک کنین، Reactome کار رو برای شما ساده کرده و با یک محیط جذاب شما رو در ماجراجویی هیجان انگیز بیوشیمیایی همراهی میکنه. اخطار می دم که این وبسایت واقعا می تونه آدم رو معتاد خودش کنه و شب و روز درگیرش خواهید بود. کاربرد بسیار مهم Reactome در مطالعات بیوانفورماتیکی و همچنین کسب اطلاعات بیشتر برای پروژه های پژوهشی مختلف هست.

DrugBank

این وبسایت بی نظیر یکی از مهم ترین و معتبرترین وبسایت های برای بررسی اطلاعات داروهای مختلف هست. اگر با داروی خاصی کار می کنید یا قصد دارین برای تارگت تون داروهای موجود رو پیدا کنین، DrugBank انتخاب خوبی هست. در پروفایل هریک از داروها اطلاعات بسیار مفیدی شامل ساختار، برندی که اون رو ارائه می کنه، فارماکولوژی، Interaction ها و بسیاری موارد دیگه ارائه شدن که هر کدوم در جای خودشون بسیار با ارزش خواهند بود.

Nature News

اگه مثل من کنجکاو هستین و دوست دارین از اتفاقات جدید دنیای علم آگاه بشین، Nature News یک وبسایت معتبر و بسیار کاربردی هست. اخبار جدید و اتفاقات دنیای علم در این وبسایت پوشش داده میشن و چون زیر مجموعه Nature هست کاملا اطلاعات معتبر و قابل اعتمادی رو در اختیار شما قرار میده. به عقیده من با توجه به انبوه اطلاعات و نظرات مختلف در دنیای علم، اعتماد کردن به منابع مختلف کار دشواری هست و خوبه که برای کسب اطلاعات حیاتی از وبسایت ها و منابعی استفاده کنیم که طی سالیان قبل امتحان خودشون رو پس دادن.

جمع بندی

این بود تعدادی نرم افزار کاربردی و وبسایت مختلف که به دانشجویان می تونن کمک زیادی داشته باشن. صد در صد که ابزارها و وبسایت های بسیاری زیادی برای یادگیری وجود دارن اما من سعی کردم تعدادی از مهم ترین هاش که می تونن به کمک شما بیان رو در این مقاله معرفی کنم. در پست های بعدی حتما نرم افزارهای کاربردی بیشتری رو معرفی خواهم کرد.

چقدر این نوشته برات مفید بود؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید

میانگین رتبه 4.3 / 5. تعداد رای: 7

هنوز امتیازی ثبت نشده، اولین نفر باشید.

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *